Wzmacnianie odporności nad morzem
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu immunologicznego jest jednym z głównych warunków zdrowia. Jeśli dbamy o odporność, ona „odwdzięcza się” nam chroniąc nas przed różnymi wirusami, grzybami czy bakteriami. Przyjeżdżając nad morze możesz wzmocnić swój organizm!
Po pierwsze zmiana klimatu. Brzmi banalnie? Ale to prawda! Nasz organizm przyzwyczaja się do warunków w jakich funkcjonuje na co dzień. Zmiana klimatu jest jak trening. Nasze ciało zaczyna działać zupełnie inaczej, bardziej sprawnie, uruchamia mechanizmy obronne i zaczyna pracę na wyższych obrotach. Dzięki temu stajemy się odporniejsi na częste zmiany pogody, deszcz, pierwsze przymrozki i zimno.
Po drugie, sport i hartowanie. I nie mówimy od razu o morsowaniu (choć szczerze polecamy!). Trójmiasto ma wspaniałe ścieżki rowerowe wzdłuż brzegu bądź w lesie. Rowery możemy wypożyczyć na miejscu i jest to naprawdę nieduży koszt. Do tego możemy uprawiać nordic walking. Spacerując nad morzem warto wykonać kilka „zwykłych ćwiczeń” typu brzuszki, przysiady, czy pompki. Bardzo popularne stają się także grupowe spotkania. Joga na plaży, fitness, czy zumba. Morze i piasek tworzą niezwykłą atmosferę dla tych aktywności. Każde zajęcia to świetna zabawa i setki spalonych kalorii. Dla bardziej odważnych polecamy kitesurfing. Choć może wydawać się trudny do opanowania, w istocie wcale taki nie jest.
Po trzecie, wpływu morskiego powietrza na funkcjonowanie organizmu. Chodzi oczywiście o dużą zawartość jodu oraz innych pierwiastków. Szczególnie jesienią i zimą, kiedy wieje silniejszy wiatr, warto spacerować i głęboko oddychać. W powietrzu tworzy się tzw. aerozol solankowy, który nawilża drogi oddechowe i sprzyja usuwaniu zanieczyszczeń. Jod zapobiega infekcjom układu oddechowego, pomaga regulować metabolizm, pracę układu nerwowego, krążenia i mięśniowego. Samo zdrowie!
Kolejny punkt to posiłki. Spożywajmy urozmaicone dania i przekąski bogate w witaminy. Nie tylko na wyjazdach. Przebywając nad morzem warto jeść ryby. Te zakupione prosto z kutra są najświeższe i mają dużo właściwości prozdrowotnych. To cenne źródło białka, kwasów Omega-3, jodu, magnezu, witamin A i D. Zdrowsza od smażonej będzie oczywiście ryba grillowana lub pieczona. Warto postawić na dobrą, renomowaną restaurację, gdzie kucharze wiedzą, jakie ryby warto jeść nad Bałtykiem o danej porze roku.
Pamiętaj, pobyt nad morzem korzystnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale i samopoczucie. To doskonały sposób na złapanie odporności oraz całkowite zrelaksowanie się niezależnie od pory roku.
Zachęcamy zatem do skorzystania naszej oferty krótkoterminowego wynajmu apartamentów nad morzem w Trójmieście!
Zapraszamy!